Historik

Vår historia

1997 grundade eldsjälen Juan Paez föreningen Flamman ungdomarnas hus på Kroksbäck i Malmö. För honom var det viktigt att barn och unga i området skulle ha en trygg plats att vara på och han drömde om att skapa bättre möjligheter för alla unga i området. Genom stöd från MKB Fastighets AB fick Juan tillgång till en lokal på Hyllievångsvägen och här startade Flammans resa. Till en början bidrog frivilliga med tid, material och kompetens för att bygga upp föreningen och Flamman blev fort en trygg punkt för många unga i området. Hos oss kunde man både ha roligt och känna sig sedd. Sedan 2004 håller Flamman ungdomarnas hus till på Kroksbäckskolan.

 

2007 tilldelades Flamman Malmö Stads mångfalds- och integrationspris. Vi har även belönats med pris från Stiftelsen för respekt och Årets eldsjäl.

 

Med åren kom Flamman allt mer i kontakt med den sociala problematik som hela Malmö tampas med. Vi insåg snart att vi var tvungna att bli mer än bara en fritidsgård och mötesplats – vi ville hjälpa de unga som hamnade snett och även förebygga att fler hamnade där.

 

Ur denna bakgrund föddes vårt socialt förebyggande arbete. I över 15 år har Flamman drivit många framgångsrika projekt som, även om de haft olika inriktningar, alla kommit från vår starka tro på att barn och unga förtjänar och ska ha rätt till en god framtid. Det som började med små medel och mycket ideella krafter har med åren utvecklats till en verksamhet med miljonbelopp i omsättning.

 

Vi på Flamman har alltid trott på allas rätt att uttrycka sig och bli bemötta med respekt och omtanke – oavsett bakgrund, läggning eller intressen. Vi tror på de unga.  Genom åren har vi hjälpt otaliga ungdomar att komma ur kriminalitet, drogmissbruk och annan problematik; men vi finns också här för de unga som bara vill ha någonstans att vara, träffa kompisar eller prata med någon. Varje individ är viktig och ses för den hen är. I ett samhälle där många unga idag upplever utanförskap och marginalisering har Flamman också blivit en viktig och inkluderande plats som bygger broar mellan dessa unga och det övriga samhället.

 

Under 2016-2017 kunde vi tack vare nya finansiärer expandera och öka vår personalstyrka och verksamhet. På så sätt har vi också kunnat knyta till oss nya kontakter och medarbetare som gör det möjligt för oss att arbeta ännu bättre för det vi brinner för.

2018 bestämde vi oss för att byta till ett namn som speglar hela vår breda verksamhet. Därför bildades Flamman socialt förebyggande centrum, Flamman SFC, en paraplyorganisation som rymmer alla våra mötesplatser och verksamheter.

 

Även om vi har bytt namn så är kärnan i vårt arbete den samma. Vi arbetar för ungas framtid och sliter hårt – varje dag – för att förbättra tillvaron för unga i Malmö och Skåne.

Under alla år är det ungdomarna som drivit verksamheten framåt. Många har hjälpt till som ledare och en del av dem är fortfarande aktiva. Men den stora eldsjälen är fortfarande skaparen Juan Paez.